Marilena Guduleasa

Nu prea ştiu de ce-ţi scriu. Simt că am mare nevoie de o prietenie căreia să-i încredinţez nimicurile ce mi se întâmplă…. Poate că îmi scriu chiar mie. (Antoine de Saint Exupery)

Barbatii din viata noastra

Tatal.
Modelul pe care-l vom cauta toata viata sau pe care-l vom evita. Prototipul sotului ideal sau al barbatului care iti va manca tineretea, te va lega de cratita si te va angaja cu norma intreaga in slujba lui. Stalpul casei. Omul pe care te vei baza totdeauna, care te va iubi neconditionat, in ochii caruia iti vei confirma si reconfirma feminitatea.
Bun sau rau, va ramane pentru totdeauna primul barbat din viata ta.

Barbatul indragostit de tine fara speranta.
Te va admira indiferent ce spui, ce faci, cum te porti sau cum arati. Ai nevoie de el pentru a te simti valorizata. E cel care te face sa te simti puternica, generoasa, morala. Dragostea lui e idealizata, platonica, fara varsta. Nu va fi decat un spectator in viata ta, acel spectator care, de la arlechin, iti va urmari orice replica, orice zambet, orice lacrima, orice suspin cu emotie si iti va trimite mereu la premiera cosul cu florile tale preferate.
Il stii acolo si ti-e de ajuns.

Prietenul devotat.
Barbatul care te face sa te simti in largul tau, fiindca te trateaza ca pe un camarad. Cu el poti vorbi orice, deschis, abandonezi cochetaria, frivolitatea si flirtul. Te sfatuieste cel mai bine in privinta celorlati barbati din viata ta, in contrapartida tu ii mai deslusesti tainele eternului feminin. Il cauti atunci cand ti-e greu si te cauta atunci cand simte nevoia sa lase garda de macho jos.
O relatie ideala, daca ar exista asa ceva…

Singurul barbat pe care l-ai iubit vreodata.
Daca te-ai nascut sub o stea norocoasa, vei fi alaturi de el toata viata sau macar o parte din ea. Te va transforma, te vei modela dupa dorintele lui. Ii vei rezista, doar ca sa-i cedezi. Ii vei ceda ca sa-l pastrezi. Vei muri pentru toti ceilalti barbati din lumea asta, doar ca sa invii in bratele lui. Sau vei schimba locul la arlechin cu barbatul indragostit de tine fara speranta, de unde vei suferi, vei rade, vei trai in noaptea salii de spectacol privindu-i cu nesat evolutia pe scena, alaturi de alte primadone.
Te va transforma intr-un inger, sau intr-un demon.

Fiul.
Barbatul care iti va apartine prin cea mai sfanta legatura din lume, cea de sange. Il vei creste pentru alte femei, pe care le vei uri ca ti l-au rapit si pe care le vei uri ca ti l-au redat. Singurul barbat pe care-l vei putea citi ca pe o carte deschisa. Pe care-l vei intelege si pe care-l vei ierta, pe care-l vei adora, pe care-l vei lasa sa plece de langa tine cu siguranta, cu certitudinea ca se va intoarce. Mereu.

Sotul.
Cel pe care l-ai ales, pentru a-ti petrece restul zilelor cu el. Poate fi singurul barbat pe care l-ai iubit vreodata. Sau poate fi tatal si fiul, ingemanati. Cel pe care ti-l asezi scut intre tine si restul lumii. Bratul puternic, pieptul cald, sufletul pereche. Cel langa care te poti imagina imbatranind.

Ii vrem pe toti, intr-unul singur. Il cautam fara odihna si daca nu-l gasim, il inventam.
Ni-l disputam cu alte femei, apoi il abandonam fiindca nu se dovedeste unicul, singurul, “acela”. Si reluam cautarea, din ce in ce mai oarbe, mai orbite.
Strangem, picatura cu picatura, oceane de dragoste care ajung sa se reverse si sa stearga tot in calea lor, viituri care ne pustiesc sau ne fertilizeaza si ne fac sa rodim.
Inflorim de speranta atunci cand ni se pare ca l-am gasit, ne ofilim de deznadejde cand ne dam seama ca ne-am mintit si inflorim din nou, in miezul iernii ca si in mijlocul verii, femei inainte de toate, inainte de fiice, mame, sotii, sau colege de munca.

Barbatii din viata noastra… Ciudata poveste…
Nu-i putem avea pe toti, drept pentru care ne ghemuim mici, fragile, copile cu parul carunt, langa cel din urma barbat: barbatul care ne inchide pleoapele cu un sarut si stinge lumina, pentru ca noi sa putem visa… la ceilalti.

  on Nov 4, 2010

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    *



    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>