Marilena Guduleasa

Nu prea ştiu de ce-ţi scriu. Simt că am mare nevoie de o prietenie căreia să-i încredinţez nimicurile ce mi se întâmplă…. Poate că îmi scriu chiar mie. (Antoine de Saint Exupery)

I believe I can fly!

avionSe spune că nu-i atât de important să câștigi, cât să participi. Că nu contează dacă treci primul sau ultimul linia de finish la maraton, cât faptul că ai izbutit să îți depășești limitele și să nu te dai bătut. Nu în ultimul rând, că nu destinația pe care ne-o propunem ar fi cea care ne califică în topul cutezanței, ci drumul, parcursul pe care ni-l alegem și mai ales modul în care reușim să ne atingem țelurile.

Când vine vorba despre vise, sky is the limit. Orice dorință ne-am pune, ochii ni se îndreaptă spre cer. Și ori de câte ori viața ne toarnă plumb în optimism, tot acolo, departe, ne închipuim că ne-am găsi liniștea și echilibrul.

Știu că mulți spun că n-ar avea niciun rost să visăm la destinații exotice, cât timp n-am epuizat resursele noastre, naționale, de turism. Că avem pe hartă locuri frumoase, prea puțin știute și valorificate.

Și totuși fiecare drum care te poartă spre alte civilizații, culturi, fiecare schimb de zâmbete, de saluturi, de idei, de rețete culinare sau de tradiții cu semeni de-ai noștri de pe alte meleaguri, îți mai deschid parcă o altă pereche de ochi. Înveți lucruri noi, îți deschizi mintea și inima, te întorci mai încrezător, mai dornic să schimbi ceva în viața ta și a celor de acasă, aduci un suflu nou vechilor obiceiuri,  ești parcă un pic mai dispus să renunți la unele năravuri ancestrale.

Unul din exercițiile de toamnă-iarnă, o joacă inofensivă, este să-mi închipui că aș putea călători departe, să-mi stabilesc trasee, popasuri, să îmi pun la punct vacanțe pe care poate n-o să mi le permit niciodată, dar ce importanță are? Gândul e cel mai rapid mijloc de transport!

Și,  uite-așa,  intru pe site-ul FlySky. Îmi aleg destinația, apoi îmi stabilesc bugetul. Caut biletele de avion cele mai ieftine (am ajuns specialistă în zboruri fără să mă fi desprins încă de sol, vreodată). Completez formulare de asigurări și de viză (chiar și pentru China, au și așa ceva). Îmi aleg hotelurile în care aș vrea să mă cazez și mai fac și mofturi dacă oferta mi se pare prea săracă și n-am de unde alege. Pot ajunge din pricina asta să schimb chiar și destinația și să o iau de la capăt.

Uneori se întâmplă să meargă totul ca uns. Deja experiența mea de traveler începe să-și spună cuvântul. În câteva minute pot pune la punct o călătorie de afaceri, una de plăcere sau una “last minute”, surpriză, pentru ziua de naștere a cuiva drag.

Cel mai mult îmi place când îmi aleg ziua plecării, ziua sosirii, tipul de zbor (low cost, evident), apoi aștept să-mi fie prezentate ofertele. Pe display-ul laptopului îmi apare mesajul: Așteptați, câteva minute. Căutăm printre mii de zboruri pentru a găsi cele mai bune tarife!
Iar eu zâmbesc, imaginându-mi câteva mii de zboruri purtând cu ele visele câtorva mii de călători (virtuali) ca și mine.

Categories
Blog

    2 comments already | Leave your own comment

  1. 9/27/2014 | 9:42 pm Permalink

    Draga mea, I believe I can fly also! :) Trebuie sa-ti spun ca impartasesc gandurile tale, chiar daca ‘zbor’ in felul meu… unic si cat se poate de placut! Dar simt ca viata ar fi mult prea anosta fara macar putina visare… asa ca, zbor! ;)

    Respond to this comment

  2. Your email address will not be published. Required fields are marked *

    *



    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>