Marilena Guduleasa

Nu prea ştiu de ce-ţi scriu. Simt că am mare nevoie de o prietenie căreia să-i încredinţez nimicurile ce mi se întâmplă…. Poate că îmi scriu chiar mie. (Antoine de Saint Exupery)

Pune mana si-nvata!

capacitate-rezultateAm urmărit nu demult o emisiune TV pe eterna temă a școlii românești, între ridicol și sublim, în care invitatele (femei și mame) nu reușeau să cadă de acord ce fel de reformă ar aplica sistemului, în situația ipotetică și destul de improbabilă că ar fi devenit în viitorul apropiat ministru al educației. (Spun “destul de” fiindcă este evident pentru toată lumea, sper și cred, că România este țara tuturor posibilităților din punctul acesta de vedere).

Una dintre ele pleda pentru un învățământ de masă. Cealaltă, pentru elite.

Prima considera că școala trebuie să fie accesibilă tuturor.

Cealaltă, că nu toți trebuie să ne îngropăm sub un maldăr de diplome.

Discuția se încinsese și depășise stadiul de polemică cordială.

Cea cu copil olimpic acasă a scăpat chiar o acuză la adresa celei pe care o bănuia salivând la coronița de premiant a progeniturii sale, precum vulpea la struguri: Susțineți mediocritatea!

Probabil că este în firea omului, nu vreau să zic a românului, să se dea huța între extreme. Între prost ca o bute și fenomenal de înzestrat, calea de mijloc a normalității devine de-a dreptul rușinoasă. Uităm zicala lui Creangă, cea cu filozoful ofticos și privim cu deznădejde măgarul ce ne crește falnic în ogradă, plesnind de sănătate.

Iubirea necondiționată e doar un clișeu. Sacrificiul părintesc e resimțit ca nemeritat, dacă loaza se târâie în coada clasei. Eșecul școlar nu e doar al posesorului de carnet de note, ci al întregii familii, de la stiletto-ul doamnei-mame până la opinca bunicii de la țară, unde nu s-a mai pomenit atât de multă carte și atât de puțină hodină.

În ultimii ani se pare că Ministerul Învățământului a descoperit o gaură la covrig care să mulțumească pe toată lumea, părinți și copii. În ciuda faptului că programele școlare au rămas la fel de îmbârligate, metodele de predare la fel de arhaice și baza materială la fel de pauperă, subiectele la Evaluările Naționale și Bacalaureat s-au redus la absurd. Rezultatul: ultima medie de admitere la liceu variază între zece și punctul acordat din oficiu. La Bac e simplu: jumătatea bună trece proba de maturitate. Cealaltă îngroașă listele de șomeri cu diplomă.

Nu e deloc firesc ca un elev care a “tras” pentru zece și poate chiar l-a și obținut ca medie generală să se împiedice în fața unor subiecte care par a fi formulate de Marius Chicoș Rostogan. Și totuși, oricine are curiozitatea poate intra pe statisticile edu.ro.

Dacă ar fi să te iei după notele afișate, vine puternic din urmă o generație de genii care va schimba fața lumii și ne va face să ne prosternăm la picioarele ei.

Generația crescută în preceptul lui: “Pune mâna și învață, ca să te cari dracului din țara asta de c—t!”

(Textul integral a fost publicat aici)

Categories
Catchy

    2 comments already | Leave your own comment

  1. 7/2/2015 | 9:42 am Permalink

    Felicitari! In sfarsit gasesc pe cineva de partea mea. Mi-a facut placere sa citesc si chiar sa distribui acest text. Continua, te sustin.
    Cu stima, Loredana Stremtan. Cluj Napoca

    Respond to this comment

    • Marilena

      7/2/2015 | 10:47 am Permalink

      Multumesc!
      N-am scris usor, nu-mi plac cuvintele grele. Dar mi se pare ca le cam furam copiilor caciulile, ca-i pregatim pentru examene dar nu si pentru viata. Exact in perioada in care ar trebui sa-i lasam mai liberi, sa experimenteze, sa-si descopere pasiunile, talentele, inclinatiile firesti, le ridicam stacheta in pod si-i biciuim sa sara peste ea fara sa o atinga.
      Nu cred ca poate cineva sa fie “de zece” tot timpul, fie el adult sau copil. Ori ca exista cineva care sa fie “cel mai bun” la toate. Dar am convingerea ca nu exista om pe lumea asta care sa nu fie bun la ceva, sa nu aiba “darul” lui de la D-zeu.

      Respond to this comment

  2. Your email address will not be published. Required fields are marked *

    *



    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>