Marilena Guduleasa

Nu prea ştiu de ce-ţi scriu. Simt că am mare nevoie de o prietenie căreia să-i încredinţez nimicurile ce mi se întâmplă…. Poate că îmi scriu chiar mie. (Antoine de Saint Exupery)

Pentru o viata sanatoasa

manaca_iubeste

Două sunt miturile cele mai vechi şi mai uzitate la români, care amestecă într-un mod foarte ingenios şi neaşteptat (pentru alte popoare) două dintre cele mai plăcute îndeletniciri ale rasei umane: sexul şi mâncatul.
Dacă Elizabeth Gilbert a lansat cu mare succes şi priză la public “Mănâncă, roagă-te, iubeşte”, românul, mai pragmatic, zice: “Dragostea trece prin stomac”. Şi tot el mai spune şi: “Pofta vine mâncând”.
Acum, să ridice primul/prima piatra cine n-a experimentat vreodată în viaţa lui, voit sau forţat de împrejurări, fie abstinenţa, fie dieta prin înfometare. Există şi o parabolă, de la Anton Pann citire, cu măgarul lui Nastratin Hogea, care taman când să se-nveţe fără paie, doar cu câte o porţie de aer servită cu generozitate de stăpân, ce să vezi, şi-a dat obştescul sfârşit.
Mamaia mea ne îndemna, când eram copii mofturoşi, să mâncăm, că ne e foame, că nu ne e, fiindcă altfel “ni se strânge stomacul”. Din ce n-ai mâncat, de-aia n-ai mai mânca. E valabil şi reversul, fireşte.
Cu sexul, cam tot aşa funcţionează treaba, am băgat eu de seamă: la început te abţii, pe urmă nu-ţi mai trebuie. Instinctele nealimentate corespunzător se prăpădesc şi ele.
Or să-mi sară-n cap deontologii iubirii şi-or să-mi spună că dragostea şi sexul n-au nicio legătură una cu cealaltă. Fireşte că n-au, am zis eu altceva?
O masă copioasă n-o să însemne niciodată, cât de afrodisiac ar fi fost meniul, mai mult decât o siestă impotentă. Întrebaţi, dacă nu mă credeţi, toţi marii atleţi ai lumii: se-ndoaie vreunul la linia de start cu burta atârnându-i de pământ? Aţi văzut vreun sportiv înfulecând ca spartul înainte de vreo competiţie?
Psihologic vorbind, dragostea (vezi, sexul) nu-i o disciplină sportivă, dar în forma ei brută de manifestare trebuie să-i creezi anumite condiţii: petale de trandafir, lumânări parfumate şi neapărat o cină lejeră. Într-un stomac plin până la refuz, fluturii se mixează cu bolul alimentar şi sunt pasibili de o evacuare forţată. Leşină sigur romantismul, şi cum circulă ambulanţele în ziua de azi, eu, una, nu mi-aş asuma riscul.
Există un preludiu şi un antepreludiu, iar eu în zona aceea, “-ante” aş plasa cina cea de taină. Stăm, mâncăm, povestim, ne dezlegăm limbile înainte de a ne desface copcile şi deznoda şireturile. Şi, ce să vezi, intimitatea sporeşte, trece dincolo de bariera unui trup încins în chingile civilizaţiei, ale prejudecăţilor. În loc de colăcei de grăsime şi vergeturi, riduri şi nevi, îţi alunecă printre degete inefabilul unui suflet de om. Să vezi câte calorii se risipesc în încercarea nebunească de a ţi-l aduna mai aproape şi de a-l strânge la piept.
Dragostea, chiar dacă n-o trece ea la propriu prin stomac, e bine să mai adaste şi prin bucătărie. Sau living, fiecare după posibilităţi. Iar pofta de a-l cunoaşte pe celălalt, cu siguranţă vine mâncând. Împreună, un sac de sare, cum spune un proverb rusesc. Dar presărată cu grijă, grăunte cu grăunte, ca să ajungă cât mai mult.

Categories
Mituri urbane

  2 comments already | Leave your own comment

 1. 7/15/2014 | 3:58 pm Permalink

  Minunat adus din condei acest periplu”de la ușă pân’ la pat “, de la poftă, la foame, francezii au reușit un fel de compromis lingvistic, j’ai envie d’un chocolat, j’ai envie de toi, aceeași expresie pentru dorințe diferite care, într-un fel sau altul trec prin…stomac, cu fâlfâiri de aripi sau cu borborygmes, dacă mă gândesc la eroina din Insuportablia ușurătate a ființei.
  E un regal să vă citesc gândurile, unoeori chiar evit pentru că mi se umezesc ochii de adevăruri pe care cu un coup d’oeil medical, flaubertian de-a dreptul le exprimați. Nu sunt genul să mă mint singură, dar m-am agățat uneori de câte o iluzie ca și cum…Cât despre deontologii iubirii, le-aș spune: nu știu dacă sexul are legătură cu dragostea, dar dragostea are cu siguranță legătură cu sexul ca act de unire, de regăsire într-un singur trup. O fi o viziune romantică desuetă, dar o asum și se pare că se poate chiar crea un club al celor ca mine.
  Marilena Guduleasa, citesc în tăcere de câțiva ani ce scrieți, mă regalez chiar dacă nu sunt întotdeauna de acord cu anumite afirmații, aș dori să am o prietenă ca dvs. cu care să pot discuta vrute și nevrute, dar mai mult vrute și cu mai mult miez. Bref, învăț de la dvs., vă admir verva și o oarecare pudoare elegantă în a spune fără a dezvălui intimitatea dvs. Cu drag.

  Respond to this comment

  • Marilena

   7/16/2014 | 10:43 am Permalink

   DanaB, iti multumesc pentru vorbele frumoase. Recunosc, fara falsa modestie, ca mesajele ca acesta, al tau, ma fac sa ma simt foarte mandra. Si nu (doar) datorita laudelor la adresa condeiului meu virtual, cat pentru faptul ca atrag prin ceea ce scriu (putin si prin cum scriu) oameni de o anumita factura, pe care-i simt facuti din aceeasi “pasta” sufleteasca si care stiu sa aprecieze pudoarea. Un blog “traieste” din vizualizari, din “citiri” si “vizite” si cel mai la indemana pentru a atrage vizitatori este sa sochezi, sa recurgi la un limbaj vulgar si la subiecte “fierbinti”. Ma bucur ca eu nu trebuie sa fac asta pentru a fi citita. Cat priveste prietenia… Poate suna copilaresc, naiv, dar anul acesta, de ziua mea, am fost realmente coplesita de mesajele si de urarile celor care imi citesc blogul si care ma cunosc numai si numai prin ceea ce scriu.
   Cineva mi-a spus odata: “sunt mult mai multi cei care citesc, decat cei care lasa si un comentariu pe pagina”. Dar ce lucru minunat sa primesti feed-back de la cititori! Sper sa revii, si atunci cand nu vei fi de acord cu mine. Sau… mai ales atunci. Sunt pregatita sa imi schimb perspectiva si sa invat si eu de la cititorii mei. :)

   Respond to this comment

 2. Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>