Marilena Guduleasa

Nu prea ştiu de ce-ţi scriu. Simt că am mare nevoie de o prietenie căreia să-i încredinţez nimicurile ce mi se întâmplă…. Poate că îmi scriu chiar mie. (Antoine de Saint Exupery)

Dovada ca Isabel a scris despre noi

isabel
« Suntem călători buni şi emigranţi proşti: nostalgia ne calcă pe urme. »

« Bunicul nu credea în germeni din acelaşi motiv pentru care nu credea în fantome: nu le văzuse niciodată. »

« Primul lucru pe care îl oferi musafirului este ceiuţ, o apiţă sau un vinişor. Căci în Chile vorbim în diminutive, conform dorinţei noastre de a trece neobservaţi şi ororii de a ne da mari, chiar dacă numai în vorbe. »

« Chilienele sunt complicele machismului: îşi educă fiicele pentru a servi şi fii pentru a fi serviţi. »

« Cu felul lor moderat de a se exprima şi de a se purta, chilienii vorbeau de “codiţă”, deşi aceasta se întindea pe trei străzi, şi se opreau la ea fără să ştie deloc “ce se dă”, din pură obişnuinţă. Rapid, asta s-a transformat într-o adevărată psihoză, cum se strângeau trei persoane, automat se aşezau la rând. »

« Eu nu cunoşteam pe nimeni, iar acolo ca în toată America Latină, dacă n-ai relaţii, nu faci nimic. »

« Femeile se pupă între ele deşi se detestă, şi sărută orice mascul le apare în faţă, fără ca vârsta, categoria socială sau igiena să constituie un impediment. Doar masculii aflaţi la o vârstă reproducătoare, adică între 14 şi 60 de ani nu se sărută între ei, asta dacă nu e vorba de tată şi fiu, dar îşi cară cu plăcere palme pe spinare şi se îmbrăţişează. »

« La noi, bârfitul aproapelui poartă chiar un nume: “a-l jumuli”, etimologie care vine, cu siguranţă, de la jumulitul puilor, adică a-i smulge penele celui care a plecat. Astfel că nimeni nu vrea să plece primul, drept care se eternizează la uşă tot luându-şi la revedere. »

« Dacă un compatriot revine în ţară, nimeni nu îl întreabă unde a fost şi ce a văzut; dacă vine un străin în vizită, i se spune imediat că femeile noastre sunt cele mai frumoase din lume, că drapelul ţării noastre a câştigat un misterios concurs internaţional şi avem o climă idilică. »

« Ne-am specializat în a face schimb de leacuri şi sfaturi medicale, acolo toată lumea prescrie reţete. N-avem încredere în medici căci e limpede că nu le convine sănătatea celorlalţi, de aceea apelăm la ei când toate celelalte au dat greş, adică toate leacurile recomandate de prieteni şi cunoscuţi. »

« Femeile chiliene sunt amante înfocate când sunt tinere, apoi stâlpul casei, mame şi soţii de nădejde pentru bărbaţi care adesea nu le merită. Sub aripile lor îşi găsesc adăpost copiii proprii şi străini, prieteni, rude, cunoştinţe. Robotesc pentru alţii, se lasă pe ele la urmă de tot, muncesc fără preget şi îmbătrânesc prematur, dar nu-şi pierd capacitatea de a râde de ele însele, nici romantismul de a visa la alt bărbat şi nici flăcăruia de revoltă din inimă. Majoritatea au vocaţie de martir: se scoală primele ca să-şi servească familia şi se culcă ultimele; se mândresc că suferă şi se sacrifică. »

« Când ne povestim trecutul, ne referim la momentele acute – bune sau rele – şi omitem imensa zonă cenuşie a fiecărei zile. »

« În Chile, este aproape o lipsă de politeţe să te declari prea mulţumit, asta poate să-i irite pe cei mai puţin norocoşi, drept care, la noi, răspunsul corect la întrebarea “ce mai faci?” este “aşa şi-aşa”. Ceea ce îţi dă timp să compătimeşti cu intelocutorul. De exemplu, dacă acesta îţi spune că tocmai i-au diagnosticat o boală mortală, ar fi de prost gust să-i spui cât de bine o duci tu; dar, dacă el tocmai s-a însurat cu o moştenitoare bogată, îi poţi împărtăşi fericirea ta proprie, fără teama de a-l răni. Exact asta e ideea lui “aşa şi-aşa” care îi pune în dificultate pe străini: să ai timp să sondezi terenul şi să nu faci o gafă. »

« Dacă vrei să cunoşti temperamentul chilian, foloseşte transportul în comun din Santiago sau mergi prin ţară cu autobuzul, experienţa va fi cât se poate de instructivă. În autobuz se urcă orbi care cântă, vânzător de ace, calendare, poze cu sfinţi şi flori, magi, scamatori, hoţi, nebuni şi cerşetori. »

« Cu cât o femeie are mai mulţi bani, cu atât mănâncă mai puţin: clasa de sus se distinge prin faptul că e slabă. »

« Noi dăm dovadă de o hotărâre feroce în două cazuri: când trebuie să ne apărăm copiii şi când e vorba să punem gheara pe un bărbat. »

« Chile este o ţară machistă: există atâta testosteron în aer că mă mir că femeilor nu le creşte barbă. »

(Isabel Allende, Țara mea inventată)

Categories
Note de lectura

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    *



    You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>