Marilena Guduleasa

Nu prea ştiu de ce-ţi scriu. Simt că am mare nevoie de o prietenie căreia să-i încredinţez nimicurile ce mi se întâmplă…. Poate că îmi scriu chiar mie. (Antoine de Saint Exupery)

Nascuta in zodia Racului

zodia canceruluiNu știu dacă să cred cu adevărat în zodii. Sunt câteva caracteristici general valabile. Unele te măgulesc și te fac să exclami: exact așa sunt, fix cum scrie aici! Altele, care nu te pun deloc într-o lumină bună, sunt, evident, niște prostii nedemne de luat în seamă.
Probabil că există totuși o legătură între anotimpul în care ai văzut lumina zilei și prima impresie pe care ți-a făcut-o lumea în care ai plonjat, brutal și intempestiv, direct din grota primordială.
Se spune despre Raci că sunt loiali, fideli, statornici. Cum aș putea să nu recunosc? Ar fi ca și cum mi-aș îndesa jenată, sub o căciulă, aura.
Se spune despre Raci că sunt capricioși.
De multe ori s-a întâmplat să fac niște schimbări radicale în viața mea (obligându-i și pe cei din jur să se replieze cam pe nepusă masă), dar oricât de inexplicabile și de “capricioase” ar fi părut ele, n-au fost în niciun caz negândite îndelung. Nesucite pe toate părțile. Neamanate aproape la infinit.
E și asta o tară a Racului (ori poate doar a mea): dacă ar fi după graba de a lua decizii, ar trebui să-l concurez pe Matusalem.
Dacă m-am dezis de un plan, de un proiect, de un om, asta n-a venit așa, dintr-o dată, dintr-un capriț. S-au adunat în timp tot felul de probe la dosar, până ce mi s-a limpezit judecata și am putut hotărî verdictul.
Ar fi trebuit să dau semnale, să trâmbițez Apocalipsa? Ar fi făcut asta vreo diferență? Sau oamenii ar fi continuat să mă ignore, în cel mai bun caz să îmi surâdă condescendent?
Și dacă aș fi declarat că sunt la un pas distanță de a mă rupe cu totul în bucăți, oare n-ar fi luat asta drept o amenințare, ori mai rău, drept un șantaj?
E de-a Racului sau de-a mea convingerea că, cine e să te vadă, te vede și dacă nu-ți înfigi pene reflectorizante în dos?
Așa că, nu, schimbările mele, că-s de dispoziție  sau mai serioase, mai profunde și antrenează cu ele vârtejuri de emoții, descărcări și defulări de trăiri reținute îndelung, or veni ele pe neașteptate pentru cei din jur, dar pentru mine sunt cruci purtate ani, anotimpuri, vieți de-a rândul.
Se mai spune despre Raci și că sunt încăpățânați. Că o țin pe-a lor, reducând orice argumentație logică la absurd.
La ce bun să te justifici? Poți convinge cu adevărat pe cineva, care deja și-a format o părere, despre adevărul tău și numai al tău?
Nu suntem toți exponenții unei singure, unice zodii, care își strânge cu avariție în clești propriile convingeri?
Și oare prinși în horă, dansul vieții și al morții în deșertul de cenușă, am putea renunța vreodată la atât de blamatul pas înapoi?

Categories
Blog

  7 comments already | Leave your own comment

 1. 6/11/2016 | 12:47 am Permalink

  Marilena, draga mea, cu subiectul asta m-ai adus acasa. La mine, la tine si la cine se simte apartinand acestei zodii care mai are o denumire ciudata “a cancerului”. Motiv pentru care, tarziu, am inteles de ce la tara la boala asta rea, cancer, i se mai spune si “rac”.
  Oricumm intorcandu-ma la zodie, trebuie sa recunosc ca imi plac la ea toate caracterisitcile pozitive si ma deprima cele negative, in special cand le cam recunosc de la o posta. La cine? La mine, evident. Ca despre asta e vorba, daca tot m-am bagat in seama aici. Cabotin sau nu, placerea de spectacol cred ca o are oricine cand chiar doreste sa fie remarcat. Depinde, de fiecare, cat vrea sa suporte si cat nu.
  As putea sa jur, insa, ca ma despart foarte greu de oameni de care ma atasez sufleteste, dar sunt superficiala, din start, de persoane care nu-mi plac. Adica, mai pe sleau, sunt infiorator de subiectiva si imi folosesc clestii doar pentru cei mai buni.
  Si totusi, varsta mai toceste si sentimentele si clestii, deopotriva.
  Iar pasul inapoi il facem. Cum altfel sa accepti compromisurile acestei existente, mai mult sau mai putin hora, dar, sigur, cenusa.

  Respond to this comment

 2. 6/10/2016 | 11:54 pm Permalink

  Asa cum sunt ei, Racii, loiali, fiedli, incapatanati,cu schimbari bruste de dispozitie, nu s-or fi modelat ei ‘calitatile’ dupa legendele din zodiace?! Decat intreb :)

  Respond to this comment

 3. Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>