Marilena Guduleasa

Nu prea ştiu de ce-ţi scriu. Simt că am mare nevoie de o prietenie căreia să-i încredinţez nimicurile ce mi se întâmplă…. Poate că îmi scriu chiar mie. (Antoine de Saint Exupery)

In memoriam

antes_de_poner_nadaAm tot așteptat zilele astea să se întâmple ceva. Nu am așteptat un miracol, nu mai cred în genul ăsta de întâmplări “ from beyond”. M-am asigurat că nu e o glumă proastă și cam atât. Am înțeles și am refuzat să mai caut și să mai aflu “amănunte”. N-ar fi făcut nicio diferență.

Dar am așteptat să se întâmple totuși ceva. Ceva semnificativ. Cum ar fi, să se oprească măcar pentru o secundă timpul în loc. Să încremenească totul, să se aștearnă tăcerea consternată, lumea să împietrească, să aud scrâșnet de frâne, de fiare, să se întunece cerul.

Nu s-a întâmplat nimic. Niciun cutremur, niciun suspin apocaliptic. Lumea și-a văzut mai departe de mersul ei ticăit. De goana ei nebună. De nesimțirea și de nepăsarea ei. De măruntele ei drame, care însumate pot genera o catastrofă, dar luate în parte nu mișcă nimic într-o conștiință zisă “colectivă”.

Așa se va întâmpla și cu mine. Cu tine. Cu el, cu noi. Și e și bine și rău. E și liniștitor și descurajant. E bine de știut.

Lumea nu se oprește, nu s-a oprit și nu se va opri niciodată în loc pentru cei care rămân, doar pentru cei care pleacă. Nu se știe unde, nu se știe când. Mi-e clar azi (poate mâine nu-mi va mai fi) că șansele să ne mai întâlnim vreodată sunt atât de mărunte încât nu merită să-mi leg de ele speranțe deșarte. Într-un anume fel simt că am ratat. Și că voi mai rata încă.

Și nu mi se mai pare atât de important că am cunoscut-o, am atins-o, i-am vorbit, ori că mi-au rămas cărțile, articolele, textele, poveștile, râsul-plânsul. Doar că n-am avut, nici eu, ca nimeni altcineva, puterea de a o reține, de a o salva, de a o nemuri. Așa cum ne-am dori să putem face pentru toți pe care-i iubim. Oricât de mult ne-am dori.

Singurul lucru care ne stă la îndemână e să “spunem cuvinte”, lungi, sticloase, ca niște dălți ce despart ziua de noapte. Neființa de ființă.

În loc de tăcere adâncă, aramă sunătoare. Chimval răsunător.

E singurul mod, chiar dacă vulgar, grosier, îngrozitor de banal, de a-i păstra amintirea vie. Măcar nouă atât ne-a mai rămas.

Categories
Blog

  One comment so far | Leave your own comment

 1. 3/27/2017 | 10:47 pm Permalink

  Iti citesc randurile si incerc sa-ti explic in cuvinte ce simt… O citesc si eu si-o iubesc pe Simona Catrina de multi, foarte multi ani… N-am cunoscut-o personal, am cunoscut-o mai mult in si printre randuri si i-am simtit si fericirea dar, mai ales nefericirea din spatele cuvintelor. Si am plans sincer cand am aflat ca nu mai e printre noi. Dar cuvintele tale, durerea pe care o descrii in text m-a facut sa uit o clipa ca vorbesti de Simona si de durerea pe care o simti pentru aceasta pierdere si … sa-mi amintesc de durerea pe care am simtit-o acum 21 de ani, vor fi exact 21 de ani in 8 aprilie… cand mi-a murit primul meu fiu, la 2 saptamani, din cauza unui microb din maternitate… Afara era soare, cerul era de un albastru stralucitor, copii radeau si se jucau in parc, oameni radeau si vorbeau zgomotos si treceau plini de viata pe langa mine si eu ma miram ca nu se rupe lumea in doua la durerea mea, ca nu urla cu mine tot universul, sa-mi tina isonul… Si nimic din toate astea nu s-au intamplat. Asta e durerea pe care o descrii atat de bine…
  Si tot postarea ta imi aduce aminte de maicuta mea, bunica dinspre mama, care m-a vazut plangand cu foc la inmormantarea unui copilas. Eram copila pe-atunci, si-am plans de plansul mamei tinere care-si urla durerea in fruntea convoiului funerar si induiosata de piciorusele micute pe care le zarisem prin panza ce acoperea copilul. Si-atunci maicutza mea mi-a spus: Opreste-ti Dano lacrimile, ca o sa ai destule de-ale tale sa-ti plangi… Si asa a fost, si probabil vor mai fi…
  Iar tie, Simona draga, om bun si frumos, drum lin in Lumina!

  Respond to this comment

 2. Your email address will not be published. Required fields are marked *

  *  You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>